sahabat

Tuesday, February 1, 2011

Mengapa cina mula tolak PAS


Kaum cina memang bijak berpolitik. Pada PRU12 yang lepas mereka beramai2 menyokong DAP. Sokongan mereka terhadap DAP semata2 kerana parti itu mendapat sokongan dari PAS. Hasil dari sokong menyokong antara DAP, PAS dan PKR memang menampak kan hasil yang lumaiyan. Lima buah negeri berjaya mereka takluki. Kerajaan BN hilang majoriti 2/3 nya.

Semua ini berlaku hasil dari permainan politik kaum cina. Mereka dapat memahami kedudukan kedudukan PAS dan PKR yang desperate. Ini lah masanya mereka mempergunakan PAS dan PKR sebagai 'batu loncatan' untuk berkuasa.

Penyokong2 PAS dan PKR mula sedar apabila P Pinang yang di perintah oleh DAP mengenepikan seorang ahli DUN PAS. Walaupun ianya cuma seorang sahaja calun PAS yang menang, tetapi penyokong2 nya telah banyak membantu calun dari DAP dan PKR.

Di negeri Perak pula lain halnya. PAS cuma mendapat 1 kerusi EXCO berbanding 5 yang diberikan kepada DAP. Perak bernasib baik kerana telah diselamatkan oleh dua wakil PKR dan seorang dari DAP keluar jadi wakil bebas yang menyokong BN.

Hari ini PAS dan PKR sudah kehilangan sokongan dari kaum melayu/Islam. Kaum melayu/Islam tidak lagi mempercayaai pemimpin2 PAS dan PKR. Hakikat ini segera di sedari oleh penyokong2 DAP. Penyokong2 DAP sudah hilang kepercayaan nya terhadap PAS dan PKR. Natijah buruk nya PAS tewas di Galas dan Tenang, PKR pula tewas Hulu Selangor.

Kaum cina sudah mula tinggalkan DAP, mereka enggan menyokong PAS atau PKR yang sudah hilang sokongan kaum melayu/Islam. Pada hakikat nya penyokong2 PAS dan PKR semakin mengecut dan mengempis. Malang nya PAS masih ber angan2 mimpi di siang hari bahawa kaum cina masih menyokong kuat parti PAS.

No comments: